Scurta istorie a chibritului

Le folosim zilnic, fie la prepararea cafelei de dimineata sau a mancarii, fie ca sa ne aprindem tigarile, cand ramanem fara bricheta. Ne referim, desigur, la chibrituri, instrumente pe cat de simple si de uzuale, pe atat de importante in viata de zi cu zi. Insa, pentru a ajunge asa cum le stim azi, si ele, la fel ca toate lucrurile, au trecut printr-o serie de schimbari, iar evoluatia lor nu s-a intins decat pe doua secole. NEI Fire va prezinta o scurta istorie a acestora:

Primele chibrituri care au aparut au fost cele ,,chimice”, in anul 1805, in Anglia. Capetele lor erau imbibate cu topitura de sulf si acoperite cu zahar si clorat de potasiu. Pentru a le aprinde, oamenii trebuiau sa le atinga de o bucata de azbest imbibata, la randul ei, in acid sulfuric. Desi produse la scara industriala din 1812, ele nu au fost utilizate pentru mult timp, intrucat s-au dovedit periculoase la aprindere. In 1845, au incetat sa apara pe piata.

Tot in Anglia, in anul 1827, au fost inventate ,,luminile de frecare”, de catre chimistul John Walker, insa nici acestea nu s-au dovedit sigure pentru utilizatori, fiind retrase la doar 7 ani de la inventarea lor.

Abia in 1840, la Viena, apar primele chibrituri care seamana cu ceea ce folosim astazi. Au fost inventate de catre Janos Irinyi. Capatul de aprindere era format din fosfor si bioxid de plumb.

In 1848, chimistul Bottcher a avut ideea care sta si azi la baza chibriturilor: a aplicat cloratul de potasiu pe chibrit si fosforul pe cutie. A descoperit, astfel, ceea ce se numeste ,,chibrit de siguranta”.

De-a lungul timpului, s-au mai adus imbunatatiri, insa putem considera anul 1848 momentul nasterii chibritului asa cum il stim azi. Chiar daca el este considerat acum sigur la aprindere, va amintim ca focul poate deveni periculos.

 

Nei Holding, format din Nei Guard, Nei Medica Asist, Nei Fire Protection, NEI & RC Consulting, Compania de Detectivi Nei, Nei Management Consulting, NEI Electric Distributie, NEI Pandorra,  NEI Technics & Strategies, NEI  HR Solutions si AlfaTrust Certification S.A., are ca idee centrala pasiunea pentru diversitate si implicit dezvoltare multilaterala, bazandu-se strict pe capital 100% romanesc.

Nevoile de securitate ale clientilor nostri reprezinta prioritatea noastra. Obiectivul nostru este sa ne asiguram clientii cu cel mai inalt nivel de protectie personala, fara mari restrictii asupra stilului lor de viata. Programele noastre speciale va asigura confortul necesar si linistea sufleteasca. Este obiectivul nostru sa livram cel mai inalt nivel de profesionalism in servicii de securitate.

Nei Holding isi atinge obiectivele datorita angajatilor sai, condusi de forta si dorinta de success, pasionati de acest domeniu si care sunt orientati catre rezultate si satisfactia clientilor. De asemenea, succesul si impunerea intr-un domeniu solicitant si select, se datoreaza investirii in cele mai noi tehnologii, adaptarea la cererile pietii si integrarea activitatilor in structura organizationala.

Informatii suplimentare pot fi gasite http://www.neiholding.ro

Pentru mai multe detalii:

Monica Magureanu

monica.magureanu@neiholding.ro

 

Nei Holding

Str. Ghiozdanului, nr. 6A

Sector 1, Bucuresti

Mobil: (+40) 742.044.510

Fax: (+40) 213.10.00.99 



Articole inrudite

Fiecare nunta dispune de un anumit buget, iar planificarea nuntii trebuie sa fie cu adevarat ireprosabila

Jocurile Motocross online pot fi accesate pe Internet, de pe site-uri care ofera jocuri online. Motocicletele sunt vehicule de teren care pot fi operate pe autostrazi sau grumuri grele. In acest scop, campionate si curse sunt tinute peste...

Ce este horoscopul? Horoscopul te anunta ce CONDITII te asteapta in viitor, dar nu poate sa decida ce vei face tu si care vor fi urmarile.

Linkuri sponsorizate


Jucarii & Mobilier pentru copii
Magazin online de jucarii si mobilier pentru copii, mobilier scolar si mobilier gradinita
Suplimente Nutritive
la cele mai bune preturi din tara!
Jucarii din lemn
Cadourilor si jucariilor din lemn pentru copii cu varste intre 1 si 10 ani.

Stiri si noutati, oferte si anunturi

Creare site
Realizare site web profesional cu design deosebit pentru a atrage mai multi clienti pentru tine sau afacerea ta. Ai parte de urmatoarele servicii web: promovare online, web design, realizare magazin online, creare [...]
Aparat purificare aer Refreshen
Aparat purificare aer cu ionizare negativa si odorizare antibacteriana. Aparatul purifica aerul din incaperi de pana la 80mp in spatiu deschis. Filtreaza aerul prin apa din cuva in care se adauga optional cca 3-5 [...]
Umidificator cu aer rece si ionizator
Umidificator cu aer rece si ionizare negativa. Aparatul foloseste pentru filtrare uleiuri nesentiale antibacteriene si apa rece din cuva, in dilutie de 5ml ulei la 700ml apa de robinet. Uleiul este solvabil in apa. [...]
Odorizante naturale - transport gratuit!
Uleiurile odorizante naturale esentiale Refreshen sunt create special pentru dizolvare in apa rece din cuva aparateleor de purificare Revitalizor. Se pot folosi si in candele ceramice, aspiratoare cu apa, aer [...]
Purificator aer cu transport gratuit!
Purificatorul de aer Revitalisor-Refreshen foloseste ca agent de filtrare apa proaspata de la robinet. In cuva de apa se adauga optional 3-5 ml de ulei esential aromatic antibacterian Refreshen, antialergen, de [...]