Rivalitatea intre frati. Gelozia noului nascut

Imaginati-va urmatorul scenariu: partenerul dumneavoastra vine acasa intr-o zi cu alta femeie si va spune: “Draga, te iubesc la fel de mult ca intotdeauna, dar acum aceasta persoana va locui si ea cu noi. Apropo, si imi voi concentra mai mult atentia asupra ei, pentru ca sunt nebun dupa ea, si pentru ca ea este mult mai neajutorata si are mai multa nevoie de mine decat ai tu. Nu-i asa ca-i minunat? Nu esti incantata? Cat de “minunat” crezi ca va fi ? Am auzit un copil care a alergat spre usa atunci cand pleca dadaca si a strigat: “ Ati uitat sa va luati copilul!”

Sentimentele de rivalitate sunt de multe ori mai intense la copilul care este primul nascut din moment ce acesta este obisnuit sa i se acorde toata atentia si nu a avut niciodata competie. Un copil care s-a nascut ulterior, a trebuit sa imparta atentia parintilor sai imediat dupa ce s-a nascut. El vede ca este numai unul dintre copii. Acest lucru nu inseamna insa ca un copil de rang 2 sau 3 nu are si el sentimente profunde de rivalitate fata de copilul care se naste dupa el; el are cu siguranta astfel de sentimente. Multe depind de modul in care parintii se comporta in situatia create si mai putine de faptul ca copilul este sau nu primul nascut.

 

Gelozia ar putea fi utila, la fel cum poate fi si o problema. Gelozia si rivalitatea presupun emotii puternice, chiar si in cazul adultilor. Ele pot fi mai deranjante pentru un copil foarte mic, deoarece acesta nu stie cum sa le faca fata. Cu toate ca nu poate fi complet prevenita, puteti face foarte multe lucruri pentru a minimalize gelozia, sau chiar sa o transformati in semntimente pozitive. Cand copilul ajunge sa realizeze ca nu este niciun motiv pentru a-i fi teama sau sa fie competitv, atunci acest lucru ii va intari caracterul si il va pregati sa faca fata mai bine situatiilor de rivalitate care vor aparea mai tarziu in viata lui, atat la slujba cat si acasa.

 

Ceea ce este important nu este ca un copil este gelos, aceste lucru fiind normal, ci modul in care el face fata acestui sentiment.

A exprima sentimentele sale in cuvinte il va ajuta sa si le stapaneasca. Puteti spune “ Stiu ca esti furios si gelos, insa daca il vei rani pe bebelus acest lucru nu te va ajuta.” Puteti adauga “ Si sa stii ca te iubesc si pe tine. Va iubesc pe amandoi.” Daca un copil loveste cu palma bebelusul, ii puteti lua mana si sa i-o ghidati in asa fel incat miscarea sa se transforme in mangaiere, spunand in acelasi timp “ te iubeste.” La orice varsta, sentimentele copilului sunt contradictorii; puteti sa-l ajutati facand ca dragostea sa fie predominanta.



Articole inrudite

Mamicile moderne doresc sa fie inconjurate intotdeauna de obiecte nu doar functionale ci si estetice

Increstinarea copilului este un eveniment care se petrece o singura data in viata micutului si in sanul familiei,

Poate ca tema care aduce cele mai multe dileme etice este folosirea ca sursa de celule stem a embrionilor umani, ce erau apoi distrusi, deoarece nu se poate spune inca unde incepe si unde se termina viata umana.

Fiecare dintre noi avem probleme, unii mai grave, altii mai usoare si intodeauna rezolvarea lor porneste de la radacina.

Incepand de la gospodarii simple pana la companii multinationale, plasticul este folosit zilnic de catre toata lumea. Data fiind situatia prezenta a societatii, plasticul reprezinta un pericol pentru mediu. 

Aerul proaspat, variatia de temperatura si umiditate fata de spatiul inchis in care sta in restul timpului, dar mai ales lumina si razele soarelui, au un rol important pentru sanatatea, somnul bun si dezvoltarea bebelusilor.

Linkuri sponsorizate


Horoscop 100%
Principalul site de astrologie din Romania. Ofera horoscop zilnic, lunar si anual ptr toate zodiile.
Anunturi publicitare
Anunturi de mica publicitate in cele mai cunoscute ziare din tara. Simplu si comod, din fata calculatorului tau.
Primadigital
Noile Imprimante CD/DVD automate Primera Disc Publisher Xi Autoprinter. Capacitate 100 discuri. Pret mai mic, productivitate mai mare.

Stiri si noutati, oferte si anunturi

Creare site
Realizare site web profesional cu design deosebit pentru a atrage mai multi clienti pentru tine sau afacerea ta. Ai parte de urmatoarele servicii web: promovare online, web design, realizare magazin online, creare [...]
Aparat purificare aer Refreshen
Aparat purificare aer cu ionizare negativa si odorizare antibacteriana. Aparatul purifica aerul din incaperi de pana la 80mp in spatiu deschis. Filtreaza aerul prin apa din cuva in care se adauga optional cca 3-5 [...]
Umidificator cu aer rece si ionizator
Umidificator cu aer rece si ionizare negativa. Aparatul foloseste pentru filtrare uleiuri nesentiale antibacteriene si apa rece din cuva, in dilutie de 5ml ulei la 700ml apa de robinet. Uleiul este solvabil in apa. [...]
Odorizante naturale - transport gratuit!
Uleiurile odorizante naturale esentiale Refreshen sunt create special pentru dizolvare in apa rece din cuva aparateleor de purificare Revitalizor. Se pot folosi si in candele ceramice, aspiratoare cu apa, aer [...]
Purificator aer cu transport gratuit!
Purificatorul de aer Revitalisor-Refreshen foloseste ca agent de filtrare apa proaspata de la robinet. In cuva de apa se adauga optional 3-5 ml de ulei esential aromatic antibacterian Refreshen, antialergen, de [...]