Sfârsitul paradisurilor fiscale traditionale.

Depasirea crizei a stimulat gandirea creativa in domeniul fiscal si in tarile CE.
Noua tendinta la nivel european este de reducere a taxelor în general, propunându-se un regim atragator pentru corporatii, scutiri pentru veniturile de capital, scutiri pentru dividende si, în general, zero taxe asupra redeventelor si dobânzilor in anumite sectoare de activitate, considerate motor al dezvoltarii.

Iata noutatile in domeniul fiscal din Franta, care vizeaza investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare.

  1. credit fiscal pentru cercetare.
  2. scutire la relocare
  3. noi stimulente inovative de afaceri.

1. CREDIT FISCAL PENTRU CERCETARE

a)    Mecanism. Astazi, Statul Francez ramburseaza majoritatea cheltuielilor pentru C&D catre agentii economici care în anumite circumstante pot reprezenta dublul sumei cheltuielilor

Cheltuielile de C&D sunt deductibile fiscal, în timp ce rambursarile nu sunt, permitând astfel scutirea profitului.
Conceptul francez estins de cercetare include atât cercetarea fundamentala cât si cea aplicata precum si dezvoltarea experimentala. În vederea calificarii pentru creditul fiscal, cercetarea nu trebuie neaparat brevetata.

EXEMPLE
-    Crearea unei colectii de moda este inclusa în conceptul de cercetare;
-    Software-ul se considera cercetare în masura în care prezinta o inovatie substantiala.

b)    Suma. Baza creditului fiscal include salariile brute si contributiile la asigurarile sociale, împreuna cu o suma totala de 75% pentru costurile operationale. Cheltuielile cu deprecierea si brevetarea sunt incluse.

Statul Francez ramburseaza 30% din baza de mai sus, pâna la 100 € milioane pe an si 5% peste acest nivel. Ca exceptie, rata este de 50% în primul an si 40% în al doilea an. Baza creditului fiscal se dubleaza în cazul angajarii persoanelor cu doctorat sau cu studii echivalente.
În baza acestor conditii, cheltuielile efectuate în Europa sau într-o tara care face parte dintr-o Asociatie Europeana Comerciala Libera (AECL) sunt incluse în baza creditului fiscal.

EXEMPLE:
-    Pentru costul de 100.000 € al unui angajat de (salarii + contributiile la asigurarile sociale), Statul ramburseaza (100.000 + 75.000) x 50% = 87.500 € pentru primul an.
-    Daca angajatul cu costul de 100.000 € are doctorat sau studii echivalente, Statul ramburseaza ((100.000 x 2) + 200.000) x 50% = 200.000 € pentru primul an si 100.000 € pentru cel de-al doilea an.

Grupurile internationale pot utiliza sistemul de credit fiscal si pot transfera rezultatele cercetarii într-o alta tara. Aceasta tara (de ex. Marea Britanie) poate oferi un alt avantaj pentru C&D, sau poate permite contracte de redeventa cu taxe reduse (de ex. Elvetia).

EXEMPLU:
-    Cheltuielile efectuate în Franta: 10 mii €
-    Credit fiscal rambursat: 8,75 mii €
-    Cheltuieli refacturate într-o alta tara: 10 mii €
-    Bilantul francez arata un profit contabil de 8,75 mii € si 0 profit impozitabil.
-    Daca cheltuielile sunt refacturate în Marea Britanie, sunt deductibile fiscal pâna la 175% din suma.

Un astfel de regim atractiv ca cel descris mai sus prezice sfârsitul paradisurilor fiscale traditionale.

2. SCUTIRE LA RELOCARE

Franta atrage angajatii competenti si experimentati.
Fara a intra în detalii, persoanele care se muta în Franta sunt scutiti de impozit pe venit pentru minim 50% din salariu, inclusiv remuneratiile legate direct de sarcinile ca expatriat sau împatriat.

Aplicarea înteleapta a acestui sistem permite o scutire de pâna la 75%.

3. NOI STIMULENTE INOVATIVE DE AFACERI

Acest regim permite scutirea totala sau partiala de impozit pentru firmele cu cel putin 20 de angajati, care si-au sporit forta de munca cu cel putin 15% în ultimii 2 ani.

Andreea Cobzaru
Executive Manager
A.Cont Assistance SRL
www.aacont.roArticole inrudite

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat la 850 lei incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

Stivuitoarele sunt utilaje cel mai adesea utilizate in activitatile unui depozit. Ele pot servi atat la transportul rapid al marfurilor in interiorul depozitului, la incarcarea sau descarcarea lor, cat si la manevrarea acestora pe...

In acest articol veti putea afla ce reprezinta impozitul forfetar si cum afecteaza acesta contabilitatea firmelor, dar si modificarile aduse acestui impozit prin ultimele legi contabile.

Linkuri sponsorizate


FunGift.ro - cadouri online
Cel mai mare magazin de cadouri online din Romania. Peste 200 de idei de cadouri in stoc cu livrare in 24 de ore.
Contabilitate
Contabilitate si intocmire de rapoarte financiare in concordanta legislatia romana in vigoare.
Dresaj caini
Dresaj de companie, socializare, problemele de comportament. Un caine educat, un prieten adevarat!

Stiri si noutati, oferte si anunturi

Avocat clauze abuzive banci
clauze abuzive banci Peste 90% din consumatorii care au incheiat contracte de credit cu bancile din Romania in perioada 2000 – 2015 au clauze abuzive in documente, arata o statistica publicata recent intr-un [...]
Avocat proprietate intelectuala
Proprietate intelectuala si drepturi autor Intr-un mediu economic bazat tot mai mult pe informatii, proprietatea intelectuala (PI) a devenit un considerent cheie in deciziile economice de zi cu zi. Proprietatea [...]
Avocat dreptul muncii
Dreptul muncii Cabinetul oferă servicii juridice de dreptul muncii, care cuprind: consiliere juridică verbală sau scrisă,dreptul muncii elaborarea de contracte și alte documente specifice, elaborarea de [...]
Executari silite
Contestatie la executare Contestatie la executare;Prima noastra prioritate este de a servi interesele clientilor nostri într-o lume din ce în ce mai complexa. O preocupare deosebita o constituie gasirea de [...]
Avocat divort
Avocat Divort si Partaj Bucuresti Te-ai hotarat sa divortezi? Te putem ajuta oferindu-ti serviciile noastre pentru a divorta rapid, elegant, fara complicatii si cu costuri minime. Divortul, in zilele noastre, [...]