Tehnici de supravietuire off-road
Turismul off-road este din ce in ce mai raspandit, a devenit o atractie speciala pentru multi amatori de senzatii tari care isi permit o masina 4X4 si nu le este mila sa o foloseasca pe drumuri aproape inpracticabile.
Este adevarat, cei mai multi nici nu se apropie de adevaratul turism off-road, ceea ce necesita o tehnica de conducere foarte bine dezvoltata si experienta in rezolvarea situatiilor periculoase, dar o calatorie zgaltaitoare pe un teren accidentat poate fi experimentata de catre oricine. Cu toate acestea, stapanirea volanului trebuie sa fie totala iar capacitatea de a ne recunoaste limitele sau cele ale vehiculului este indispensabila.
Inainte de a pleca in calatorie este important sa facem o verificare amanuntita a vehiculului, sa fie in stare de functionare foarte buna, eliminand riscul de a ramane cu el pe drum. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice situatie, daca masina nu este dotata cu troliu si cablu, sa ne asiguram ca am luat cu noi macar o chinga de tractare pentru situatii speciale. Este important sa mergem in grup cu mai multe masini pentru a-i putea ajuta in caz de nevoie pe ceilalti sau sa fim ajutati la randul nostru de catre ei.
Prima regula in tehnici de supravietuire off-road este sa ne cunoastem limitele si sa conducem in conformitate cu abilitatile si competentele noastre. De exemplu pe portiunile de drum cu nisip sau pietris trebuie sa reducem viteza ca sa nu deraiem. E bine sa facem la fel si in noroi sau pe portiunile cu zapada. Daca rotile se invart rapid, se pot impotmoli usor in nisip sau noroi, un motiv in plus sa mergem cu atentie in zonele dificile. Gropile cu apa pot ascunde diferite obstacole sau pot parea mai mici decat sunt in realitate, astfel ne supunem riscurilor de a cadea cu rotile in diverse gropi din care sa nu putem iesi singuri.
Sa cautam sa mergem pe portiunile vizibile ale drumului, acolo macar stim cu ce ne intalnim si sa evitam pietrele mari care se pot misca si pot dezechilibra vehiculul. Intrand cu o roata intr-o groapa sau canal, putem lovi baia de ulei de dedesubt care se poate deteriora si astfel se termina toata calatoria. Sa fim pregatiti pentru ca rotile masinii pot dizloca pietrele sau pot provoca caderi de teren, de aceea sa evitam sa mergem prea aproape de marginea drumului ca sa nu alunecam in vale.
Cel putin o persoana din grup e bine sa cunoasca drumul pe care dorim sa-l parcurgem, trebuie sa fim siguri ca traseul duce undeva si nu este un drum inchis sau fara iesire. Altfel ne putem bloca masina si pierdem timp pretios cu readucerea ei pe drumul cel bun.
Atentie la conducerea in diagonala, sunt riscuri mari de rasturnari. Daca trebuie sa urcam sau sa coboram o panta abrupta este bine s-o facem direct, vom avea o stabilitate mai mare decat atunci cand urcam in diagonala. Daca locul nu permite si suntem nevoiti sa urcam sau sa coboram in diagonala este important s-o facem incet si cu multa atentie, camioanele au intentia de a aluneca in lateral si astfel se pot produce accidente.
Exista posibilitatea ca noaptea sa ne prinda in locuri unde nu exista lumina, pe un drum de padure sau de munte. Cu vizibilitatea redusa este greu de condus mai ales daca nu exista un drum intretinut, in astfel de cazuri e important ca masina sa fie echipata cu proiectoare suplimentare sau asa zise proiectoare de lucru, vezi exemple pe strenger.ro siteul oficial al firmei Strenger Er-Pol. Aceste proiectoare de lucru nu pot fi utilizate pe drumurile publice datorita luminii puternice degajate de catre farurile lor. Acea lumina ii poate deranja pe ceilalti participanti la trafic dar in astfel de conditii pot fi foarte utile.
De multe ori vedem masini echipate cu astfel de proiectoare suplimentare care sunt utilizate exclusiv pe drumuri de munte si au o iluminare puternica ce ajuta sa vedem mai bine drumul pe care trebuie sa-l parcurgem. Un weekend off-road ne ofera adrenalina necesara pentru a uita de monotonia zilelor din timpul saptamanii si a ne incarca bateriile pentru cele ce vin.
Adăugat la data: 3 July 2014;
Articole inrudite
Anvelopele sunt unele dintre cele mai importante accesorii ale unui autoturism. Astfel, orice sofer trebuie sa acorde atentie sporita acestui aspect.
Principiul care stă la baza functionării bateriei auto a fost descoperit într-o zi a anului 1801 când un chimist francez făcea niste experimente de electroliză.
Fie ca vorbim de piese auto originale, piese auto ieftine sau OEM, datorita trecerii timpului acestea cedeaza.
Dupa cum probabil bine stiti, odata cu inceperea sezonului de iarna intra in vigoare si ordonanta cu numarul 5 din 2011: sau dupa cum este cunoscuta publicului larg, legea anvelopelor de iarna. In continuare vom incerca sa sintetizam toate...
Anvelopele de iarna au implementate tehnologii specifice pentru conditiile dure din sezonul rece oferind siguranta si performanta maxima, pe cand anvelopele de vara sunt mai rigide la temperaturi scazute, crescand astfel riscul de aparitie a...
Poate sa fie dificil sa iti dai seama cand trebuie sa cumperi anvelope noi, mai ales daca nu esti sigur care sunt factorii care determina aparitia unui set nou, in primul rand. Ca sa nu mai ai niciun fel de indoieli, iata cativa factori pe...
Linkuri sponsorizate
Ghid Firme si Companii. Prezentare profesionala a clientilor tai
Sisteme de alarma, supraveghere video
Noile Imprimante CD/DVD automate Primera Disc Publisher Xi Autoprinter. Capacitate 100 discuri. Pret mai mic, productivitate mai mare.
Stiri si noutati, oferte si anunturi
Realizare site web profesional cu design deosebit pentru a atrage mai multi clienti pentru tine sau afacerea ta. Ai parte de urmatoarele servicii web: promovare online, web design, realizare magazin online, creare [...]
Aparat purificare aer cu ionizare negativa si odorizare antibacteriana. Aparatul purifica aerul din incaperi de pana la 80mp in spatiu deschis. Filtreaza aerul prin apa din cuva in care se adauga optional cca 3-5 [...]
Umidificator cu aer rece si ionizare negativa. Aparatul foloseste pentru filtrare uleiuri nesentiale antibacteriene si apa rece din cuva, in dilutie de 5ml ulei la 700ml apa de robinet. Uleiul este solvabil in apa. [...]
Uleiurile odorizante naturale esentiale Refreshen sunt create special pentru dizolvare in apa rece din cuva aparateleor de purificare Revitalizor. Se pot folosi si in candele ceramice, aspiratoare cu apa, aer [...]
Purificatorul de aer Revitalisor-Refreshen foloseste ca agent de filtrare apa proaspata de la robinet. In cuva de apa se adauga optional 3-5 ml de ulei esential aromatic antibacterian Refreshen, antialergen, de [...]